Deze 7 voordelen van een youngtimer zullen ook jou overtuigen!

Op 11 maart 2021 in Tips door
voordelen van een youngtimer Audi A6

Als je overweegt om een wat oudere tweedehands auto te kopen, dan zal jouw oog wellicht ook op een youngtimer zijn gevallen. Inderdaad, een auto van 15 jaar of ouder. Waarom zou je zo’n auto kopen? Er valt veel voor – en ook wel wat tegen – de aanschaf van een youngtimer te zeggen. In deze blog gaan we in op de na- en voordelen van een youngtimer kopen.

Eerst maar de nadelen?

Misschien moeten we eerst maar de nadelen noemen, voordat we aan de vele voordelen beginnen. Inderdaad, met een youngtimer kun je tegen de nodige onderhoudskosten aanlopen. Maar dat kun je ook met een gebruikte auto van pak ‘m beet vijf jaar oud. Want ook die zijn wel eens toe aan een nieuwe set remschijven, banden of een nieuwe aircopomp. Ook zul je bij een youngtimer niet met het allernieuwste model rondrijden. Dat betekent dat je niet altijd over de modernste technologie beschikt, zoals een ingebouwd navigatiesysteem of een uitgebreid infotainment systeem. Gelukkig biedt de smartphone, in combinatie met bluetooth, tegenwoordig een heel goed alternatief om muziek te streamen én te navigeren.

Hoog tijd voor de voordelen!

Gelukkig veel meer voordelen van nadelen, als je een youngtimer koopt. Sommige van die voordelen zijn rationeel, maar het sentiment speelt natuurlijk ook altijd een rol. Maar ja, bij het kopen van een nieuwe of gebruikte auto gaat het niet alleen om rationele argumenten. Je wilt uiteindelijk ook een mooie auto, die lekker rijdt. En dat kan echt heel goed met een youngtimer. Laat je hieronder overtuigen door de vele voordelen van een youngtimer.

1) Lagere bijtelling voor zakelijke rijders

Laten we het meest voor de hand liggende voordeel van een youngtimer – de lage bijtelling – gewoon maar als eerste noemen. Want een youngtimer valt onder de zogenaamde youngtimer-regeling. Dat is fiscaal bijzonder aantrekkelijk. De bijtelling voor een youngtimer wordt berekend aan de hand van de dagwaarde. Dat is met name interessant voor auto’s uit het premium segment. Een topmodel met een cataloguswaarde van een ton kost als hij vijftien jaar oud is, misschien nog maar een tiende van de nieuwwaarde. Dat betekent dat de bijtelling van een youngtimer aanzienlijk lager is. Een kort rekensommetje: het bijtellingsbedrag van een nieuwe auto van een ton ligt op 22.000 euro per jaar (22% van € 100.000). Stel dat die als youngtimer een tiende daarvan waard is, dan is de bijtelling slechts 3.500 per jaar (35% van € 10.000). Uitgaande van het basistarief in box 1 scheelt dat netto bijna 6.900 per jaar. In het hogere tarief is de netto bijtelling van een youngtimer zelfs ruim 9.100 euro minder. Ook als een youngtimer per jaar 2.000 euro meer aan onderhoud zou kosten, of misschien een hogere dagwaarde zou hebben, dan is het verschil aanzienlijk. Bovendien wordt de dagwaarde van een youngtimer (en dus ook de bijtelling) ieder jaar meestal een beetje lager.

2) Lagere afschrijving

Wie die youngtimer privé wil kopen, heeft natuurlijk niets aan die lagere bijtelling. Maar de afschrijving geldt voor iedereen. Laten we weer die auto van ongeveer een ton nemen, en liefst een beetje courant model. Een Mercedes-Benz GLE bijvoorbeeld. Een occasion van twee à drie jaar oud kost gemiddeld genomen € 80.000. Dat is nog een vraagprijs waar de marge van de dealer op zit, maar dat letten we even zo. Maar in ieder geval schrijft die nieuwe auto zo’n € 10.000 per jaar af. Dat is net zoveel als de aanschafwaarde van de youngtimer! Zelfs als de youngtimer over vijf jaar volledig afgeschreven zou zijn, is de afschrijving nog vele malen lager.

3) Premium rijden voor minder geld

Een youngtimer is ook dé manier om een beetje ‘boven je stand’ te rijden. Ideaal als jouw budget het niet toelaat om een nieuwe premium auto te kopen. Een premium youngtimer kost immers veel minder. Daardoor kun je in een auto rijden, die anders niet bereikbaar zou zijn. Zo’n premium youngtimer rijdt nog steeds toch een stuk lekkerder dan een moderne middenklasser.

4) Meer geld voor jouw onderneming

Natuurlijk kun je een ton uitgeven aan een nieuwe auto. Maar als je een youngtimer koopt, heb je nog bijna een ton over om wat moois mee te doen. Investeren in bedrijfsmiddelen bijvoorbeeld, of een andere goede investering.

5) Dé aanleiding voor een gezellig praatje

Wie met een youngtimer bij een relatie komt, zal merken dat die youngtimer een mooie aanleiding voor een gezellig praatje is. Een oudere auto maakt immers nogal eens wat jeugdsentiment los. En wat is geeft er een betere band met jouw klant: praten over jouw nieuwe leasebak, of over die mooie Saab Turbo Aero en dat onweerstaanbare turbogeluid, die net de 200.000 kilometer heeft aangetikt en dus nog maar ‘net ingereden’ is?

6) Meer vrijheid

Bij een nieuwe auto van de zaak gaat het in veel gevallen om een leaseauto. Dat is bijna altijd operational lease, en een langlopend leasecontract. Mochten er gedurende de looptijd van het contract redenen zijn om het contract te veranderen of te beëindigen, komen er altijd extra kosten bij. Dat is niet het geval van een youngtimer. Die kan zonder financiering worden aangeschaft, of met financial lease. In het laatste geval kan de auto, in overleg met de leasemaatschappij, worden verkocht en zijn de kosten veel lager.

7) Consuminderen

In de huidige consumptiemaatschappij worden ook kostbare producten maar al te snel afgedankt. Een auto kan veel langer mee dan mensen doorgaans denken. De ‘magische grens van 100.000 kilometer’ bestaat allang niet meer. Er zijn genoeg youngtimers die een veelvoud daarvan hebben gereden en nog een flink aantal jaren meekunnen. Daarom kan het helemaal geen kwaad om een beetje ‘tegengas’ te geven en te laten zien dat een auto ook na 15 jaar nog prima een aantal jaren mee kan.