Wie een youngtimer gaat kopen, zal zich ongetwijfeld het hoofd breken over de keuze voor een youngtimer op benzine, diesel of LPG. Wie weinig rijdt, zal ongetwijfeld voor de benzinemotor kiezen. Veelrijders kiezen eerder voor een youngtimer op LPG of met dieselmotor. Maar er is voor beiden ook nog een alternatief: een youngtimer met hybride aandrijving.
Bij een hybride aandrijving wordt de benzinemotor ondersteund door een elektromotor. Of eigenlijk andersom. Een hybride youngtimer wordt voortdurend aangedreven door een stille, zuinige elektromotor. De benzinemotor zorgt, in combinatie met een dynamo, tegelijkertijd voor het opladen van de accu. Daaruit betrekt de elektromotor zijn energie. Als er meer van de auto wordt gevraagd, dan zal de benzinemotor ook de aandrijving ondersteunen.
Er valt veel te zeggen voor dit concept. En het is ook niet voor niets zo’n succes geworden. Een elektromotor is namelijk niet alleen veel stiller maar ook veel efficiënter dan een verbrandingsmotor. Ook de uitstoot is lager. We zetten de voordelen even op een rijtje:
Er is natuurlijk wel een verbrandingsmotor maar die kan voor het opladen van de accu constant op het meest gunstige en efficiënte toerental draaien. Dat samen zorgt voor een aanzienlijk lager brandstofverbruik. Een auto die normaal 1 op 14 zou rijden, haalt dan ongeveer 1 op 20. Bovendien rijd je, met name in de bebouwde kom, bijna volledig elektrisch.
Dat zorgt daar voor een veel lagere uitstoot van CO2 en andere fijnstoffen. Uiteraard zal ook het gemiddeld lagere brandstofverbruik zorgen voor een lagere uitstoot zorgen.
Bovendien bevat een elektromotor bijna geen bewegende delen. Zo’n ding is bijna onverslijtbaar. De verbrandingsmotor draait ook nog eens continue op een gunstig toerental. Dat betekent dat er gewoon weinig motorslijtage is.
Wie een youngtimer met dieselmotor kiest, zal merken dat veel steden een milieuzone hebben ingesteld. Een youngtimer met (oude) dieselmotor voldoet in vele gevallen niet aan de gestelde emissienormen en mag die milieuzones niet meer in. Dat betekent dat steeds meer steden, in zowel Nederland, Duitsland, België en Frankrijk verboden terrein zijn voor oudere auto’s met dieselmotor.
Voor een youngtimer op diesel of LPG betaal je qua wegenbelasting de hoofdprijs. Oudere diesels worden ook nog eens extra belast met een ‘fijnstoftoeslag’ van ongeveer vijftien procent. Omdat de wegenbelasting voor dieselauto’s toch al hoog is, maakt dit ze nóg minder aantrekkelijk. Dat maakt een hybride een interessant alternatief. De extra techniek maakt hem weliswaar iets zwaarder maar je betaalt gewoon hetzelfde tarief als een auto met benzinemotor.
Uit het bovenstaande blijkt, dat de keuze voor een hybride helemaal niet zo gek is, als je een youngtimer wilt aanschaffen. Je hebt enerzijds een zuinige, betrouwbare en slijtvaste aandrijflijn. Anderzijds heb je een auto met veel minder uitstoot, waardoor milieuzones geen beletsel vormen. De lagere wegenbelasting is uiteraard ook heel prettig. En als kers op de taart rijd je heel vaak in de elektrische modus, die lekker stil is.
Helaas kleeft er ook een nadeel aan een hybride youngtimer. En dat is het aanbod. Op het moment van schrijven (maart 2006) zijn er helaas maar vier hybride modellen die de ‘youngtimer leeftijd’ hebben bereikt. Ten eerste de overbekende Toyota Prius. Daarvan staan er heel wat te koop. Daarnaast is er de Honda Civic IMA. Dat is een ietwat bescheiden ogend model, die handversnelling heeft, wat best bijzonder is. Iets moderner is de Honda Civic Hybrid. Stuk voor stuk prima auto’s. Japans, dus door en door betrouwbaar en nagenoeg onverwoestbaar. Bovendien zijn ze er ook met een relatief lage kilometerstand. Maar geen van die auto spreken tot de verbeelding. En representatief? Nee, dat zijn ze ook niet echt. Ideale auto’s voor ZZP’ers die vooral goedkoop en probleemloos willen rijden, maar meer ook niet.
Gelukkig is er ook een juweeltje onder de hybride youngtimers: de Lexus RX 400H, “the World’s First Luxury Hybrid SUV”. Een prachtige, sportieve premium SUV, die ondanks de dikke benzinemotor een gemiddeld brandstofverbruik van ongeveer 1:10 heeft. De 3,3-liter V6 benzinemotor van 211 pk wordt in deze Lexus gecombineerd met twee elektromotoren. Achterin een 68 pk elektromotor, voorin bevindt zich ook nog een 167 pk elektromotor. Vermogen genoeg dus, en continu vierwielaandrijving. Meer dan genoeg power en tractie om een stevige aanhanger van twee ton te trekken. En, ook niet verkeerd gezien het forse gewicht van deze SUV: je betaalt dus gewoon het ‘benzinetarief’ voor de wegenbelasting. Dat scheelt toch meer dan 100 euro per maand. Er staan er maar een paar te koop, dus aarzel niet te lang als je een mooi exemplaar ziet!