Wil je een compacte youngtimer SUV kopen? Dan zul je zien dat je geluk hebt. Er kwamen 15 à 20 jaar geleden namelijk een heleboel interessante compacte SUV’s op de markt. Dit waren toen nog wat meer terreinwagens dan vrijetijdswagens. De meer op comfort en lifestyle gerichte SUV’s, zoals de Nissan Qashqai, kwamen wat later op de markt. Maar wie geen bezwaar tegen het ‘stoere’ aspect heeft, of hier juist een voorkeur voor heeft, heeft meer dan keus genoeg als het om een youngtimer gaat.
Onderstaand een overzichtje van de meest interessante compacte youngtimer SUV’s, die overwegend uit Japan en Zuid-Korea komen. De degelijkheid en betrouwbaarheid daarvan is bovengemiddeld. Maar de techniek van een SUV, zeker als die vierwielaandrijving heeft, is toch wat complexer. Ze hebben een extra differentieel, een tussenas, enzovoorts. Bovendien worden deze auto’s vaak ook ‘stevig’ gebruikt. Kijk daarom altijd goed op de staat van onderhoud.
Wij hebben de volgende compacte SUV’s voor je geselecteerd:
De Nissan X-Trail was meteen na zijn introductie een grote hit. Aanvankelijk was hij alleen verkrijgbaar met een dieselmotor en een 2.0 liter benzinemotor. Later, na een bescheiden facelift, kwam er ook een 2.5 liter benzinemotor bij. De X-Trail is wat je noemt een stoere SUV, zeg maar gerust een terreinwagen. Hoekig, en met een flinke bodemvrijheid. Het dashboard is de nuchterheid zelf en is bijna spartaans. De meeste exemplaren zijn geleverd met vierwielaandrijving. Echt een SUV voor mensen die een paardentrailer of andere grote aanhanger op stap gaan. De betrouwbaarheid en roestbestendigheid zijn beter dan gemiddeld maar behoren niet tot de top.
De Toyota RAV4 is een mooie mix tussen functionaliteit, luxe en comfort. De eerste generaties van deze Japanse SUV waren nog volbloed werkpaarden. De exemplaren van de generatie die nu youngtimer is, is nog steeds uitgesproken stoer en functioneel maar is een stuk comfortabeler. De kortere tweedeurs versie oogt helaas nog een beetje oubollig maar de vierdeurs ziet er prima uit. Ook het dashboard is redelijk modern en compleet uitgevoerd en de stoelen zitten heel behoorlijk. Qua techniek is het een echte Toyota, dus nagenoeg onverwoestbaar. De 1.8 liter benzinemotor is een beetje krap voor deze auto, kies daarom liever de 2 liter.
Eigenlijk is de Honda HR-V een beetje een vreemde eend in de bijt. Eigenlijk is dit de enige SUV in dit rijtje, die geen terreinwagen is. Kopers konden kiezen uit een tweedeurs en vierdeurs versie, die beiden een redelijk eigenwijs uiterlijk hebben. Maar hij heeft wel een forse bodemvrijheid en dus ook een lekker hoge instap en was zelfs leverbaar met vierwielaandrijving. De meeste exemplaren moeten het echter met voorwielaandrijving doen. Qua motor was er alleen keus uit een 1.6 benzinemotor. Qua vermogen geen topper maar wel een echte Honda, betrouwbaar dus genoeg voor vele probleemloze kilometers.
Samen met de Nissan X-Trail en Toyota RAV4 is de Honda CR-V misschien wel de meest aantrekkelijke SUV in dit segment. Hij rijdt voortreffelijk voor een SUV in dit segment. De 2.0 liter benzinemotor is lekker stil en heeft genoeg power en ook de rijeigenschappen zijn prima. Dat combineert de Honda met een stel uitermate fijne stoelen, relatief veel ruimte voor inzittenden en bagage en een fraaie afwerking, geheel passend bij de premium kwaliteit van de Japanse autofabrikant. De plek van de handrem is wel even wennen. De Honda CR-V heeft standaard vierwielaandrijving, welke automatisch ingeschakeld wordt als dat nodig is. Wie veel in het terrein rijdt zal merken dat de Honda CR-V de 4×4 eigenlijk net te laat inschakelt.
Toen de SUV’s begin deze eeuw populair werden, had Hyundai nog een redelijk bescheiden imago van het ‘betaalbare alternatief’. De Tucson was echter meteen een schot in de roos en werd een groot succes. Logisch, want deze auto biedt gewoon heel veel waar voor zijn geld. De Hyundai Tucson biedt een redelijk aantrekkelijk uiterlijk en complete uitrusting tegen een behoorlijk scherpe prijs. Het is niet de ruimste in zijn segment maar het doorsnee gezin zal hier evengoed een heleboel plezier aan beleven. Is de Hyundai Tucson net niet wat je zoekt? Kijk dan ook eens naar de bijna gelijke Kia Sportage.
De eerste generatie van de Kia Sportage moeten we maar gauw vergeten maar de tweede generatie is best een aantrekkelijke auto. Toen dit model in 2004 op de markt kwam was Kia al een tijdje in handen van Hyundai. De Kia Sportage kunnen we ook wel beschouwen als het zustervoertuig van de Hyundai Tucson. Qua formaat en techniek is hij grotendeels gelijk aan de Tucson. Qua uiterlijk zijn er ook behoorlijk wat gelijkenissen. Toch ogen ze niet direct als identieke voertuigen. Ook de Kia Sportage mocht zich verheugen in een grote populariteit en was een van de eerste grote successen van Kia. Dat betekent dat er nu een riant aanbod youngtimers is.
Met de Freelander zocht Land Rover een voor de Britse autofabrikant geheel nieuw segment op. De Defender en Discovery zijn grote, kostbare terreinwagens annex SUV’s. De Land Rover Freelander is een stuk compacter en betaalbaarder. Daarmee vond Land Rover een nieuw, jonger publiek. Een paar jaar lang verkocht de Freelander heel goed. Later ondervond de Land Rover Freelander, mede door het feit dat de auto qua betrouwbaarheid geen topper was, toch veel concurrentie uit het verre oosten. Qua terreinrijeigenschappen is de Freelander wat minder dan de grotere Land Rovers maar je kunt hem toch wel als een volwaardige terreinwagen beschouwen.
Ook de Mitsubishi Outlander is een beetje een outsider in dit rijtje. Ook deze auto wekt namelijk niet direct de indruk dat het een terreinauto is. Dat klopt ergens ook wel want hij is afgeleid van de Lancer. Evengoed heeft deze auto wel vierwielaandrijving en heeft hij ook wat meer bodemvrijheid. Een groot succes is deze Mitsubishi Outlander nooit geworden. Daarvoor was de concurrentie in dit segment te groot. Maar wie een niet te opvallende, betrouwbare kruising tussen een stationwagen en terreinwagen zoekt, heeft een prima auto aan deze Mitsubishi.
De Japanse autofabrikant Suzuki heeft een reputatie op te houden op het gebied van compacte terreinwagens. Het begon ooit met de LJ80, die zo smal was dat je er bijna mee op het fietspad kon rijden. Het grote succes begon met de SJ410 en SJ413, waarvan we de Jimny als opvolger kunnen beschouwen. Met de Vitara, die veel meer een SUV dan terreinwagen was, zette Suzuki het succes voort. Later introduceerde Suzuki ook de Grand Vitara, met ook nu weer een groot succes. De Suzuki Grand Vitara is een prima, betrouwbare auto die zich zowel op de weg als in het terrein thuis voelt. Er is keus uit een 3-deurs en 5-deurs versie, en ook nog een grotere XL-versie die nog meer ruimte en power biedt.