Veel bagageruimte nodig? Deze 9 grote stationwagens zullen je niet teleurstellen!

Op 13 maart 2021 in Lijstjes door

Wie een grote stationwagen zoekt, zal merken dat het aanbod aan youngtimers enorm is. Zowel van de premium merken zoals Mercedes-Benz, BMW, Audi en Volvo. Maar er zijn ook grote stationwagens van andere merken die behoorlijk wat ruimte én rijplezier bieden. Hoewel het aanbod groot is, is het vaak wel even zoeken naar een behoorlijk onderhouden youngtimer die niet al te veel heeft gereden en er van binnen en buiten netjes uitziet. Die hoeven dus lang niet allemaal zo oud te zijn als de Volvo hierboven.

Echte werkpaarden, die stationwagens

Stationwagens zijn vaak echte werkpaarden. Ze worden niet alleen gebruikt om personen en bagage te vervoeren, er zit ook wel eens een hond, of zelfs meerdere honden in de kofferbak. Niettemin zitten er hier en daar ware juweeltjes tussen, waarvoor doorgaans ook wel wat meer voor wordt gevraagd. Laten we eens een lijstje maken van wat er zo allemaal te koop is. We sorteren de auto’s (ongeveer) van groot naar klein, waarbij de lengte het uitgangspunt is.

Mercedes E-Klasse Stationwagen

Mercedes E-Klasse stationwagen youngtimer

Dit is de langste stationwagen uit het rijtje. Hierin heb je niet alleen een zee aan ruimte, Mercedes heeft ook aan het comfort gedacht. Met deze auto merk je pas echt wat premium rijden betekent. Helaas zijn er van dit model vooral diesels te koop. Let ook op roest, wat toch wel een aandachtspuntje van deze fraaie stationwagen is.

Audi A6 Avant

Audi A6 Avant 2005 youngtimer

Dit is een van de meest tijdloze modellen die je kunt kopen. De Audi A6 Avant is een sportief ogende stationwagen waarvan je de leeftijd er niet zo snel van af ziet. Ook bij deze Audi bestaat het aanbod voornamelijk uit diesels maar er zijn er ook genoeg met een benzinemotor, waarvan de 6-cilinders hogelijk gewaardeerd worden. De elektronica kan een aandachtspuntje zijn bij oudere Audi’s, evenals de Multitronic automatische versnellingsbak. Let ook op slijtageplekken op knoppen en handels in het interieur. Toch een maatje kleiner? Dan kun je ook kijken naar de A4 Avant.

BMW 5-serie Touring

Ook de BMW 5-serie Touring is een auto waarvan je de leeftijd niet zo goed in kunt schatten. Dit is misschien wel de auto met de beste rijeigenschappen uit dit rijtje. Een BMW is dan ook echt een auto voor mensen die van autorijden houden. En dat merk je aan deze BMW met een sublieme wegligging en heerlijke motoren. Het aanbod bestaat voornamelijk uit auto’s met een benzinemotor. Datzelfde geldt ook voor de iets kleinere maar veel populairdere BMW 3-serie Touring.

Volvo V70

Volvo V70 II youngtimer grote stationwagens

De Volvo V70 is misschien wel de populairste stationwagen onder de youngtimers. Als er op een auto de term ‘werkpaard’ van toepassing is, dan is het wel op de Volvo V70. Een degelijke auto, maar niet geheel probleemloos. Wie de reviews leest ziet toch een aantal regelmatig terugkerende klachten. Het zijn meestal gelukkig niet de duurste storingen. Verder zijn deze auto’s nagenoeg onverwoestbaar. Het prettige, relaxte weggedrag, de heerlijke stoelen en de uitermate fijne 5-cilinder maken dit toch tot een hele fijne stationwagen. Het aanbod is riant en er is keus uit voldoende benzine- en dieselmotoren. Met name de 5-cilinder motoren zijn gewaardeerd waarbij onze keus zou vallen op de ongeblazen 2,4 170 pk motor of de 2,4 turbo met 200 pk.

Honda Accord Tourer

Honda Accord Tourer stattioncar youngtimer zakelijk

Een zeldzame verschijning, deze Honda stationwagen. Een behoorlijk lange bak, waar je heel wat in kwijt kunt. De Honda Accord behoort in de VS tot de meest verkochte auto’s maar in Nederland rijdt er slechts een handjevol van rond. Dat kan ook te maken hebben met het vrij aparte uiterlijk van deze best wel grote stationwagen. Hoewel de Honda Accord Tourer geen premium imago heeft, is de kwaliteit wel op dat niveau. Ook na 15 jaar zijn veel van deze Honda’s nog in uitstekende staat en zul je je er qua onderhoudskosten geen buil aan vallen. De onderdelen zijn niet goedkoop maar daar is de kwaliteit ook naar. Gecombineerd met een fijn weggedrag en prima benzinemotoren is deze Honda een auto voor de liefhebber.

Opel Vectra Stationwagon

Opel Vectra youngtimer stationwagen

Vergis je niet in de lengte van de Vectra Stationwagen. Hij heeft een langere wielbasis dan de sedan en GTS en biedt daardoor heel veel ruimte. Je zou het niet zeggen, maar dit is een behoorlijk ruime en grote stationwagen. Hij valt niet zo op, en dat is misschien ook wel zijn kracht. Een sportief rijdende, relatief zuinige stationwagen die over het algemeen redelijk probleemloos is. De onderdelen zijn vrij goedkoop, dus deze Vectra is over het algemeen helemaal geen slechte keus.

Toyota Avensis Wagon

Toyota Avensis Wagon 2005

Deze stationwagen kies je vooral als je een praktische en betrouwbare youngtimero wilt. Een beetje saaie, kleurloze auto en ook het weggedrag heeft daar wat van weg. Hij rijdt een beetje gevoelloos maar er mankeert niets aan. Het is gewoon een bijzonder degelijke auto met een behoorlijk complete uitrusting, fijne stoelen en veel ruimte op de achterbank. Het aanbod aan motoren is divers, houd er rekening mee dat sommige dieselmotoren niet geheel probleemloos zijn. De probleemloze 2.0 benzinemotor is wat ons betreft de beste keuze.

Ford Mondeo Estate

Ford Mondeo Estate

Net als twee voorgaande modellen is ook de Ford Mondeo Estate een niet al te opvallende verschijning. Gelukkig maakt de Ford Mondeo dat in het interieur weer helemaal goed, dat ziet er bijzonder fraai en verzorgd uit. De Mondeo is een auto waarvan de kwaliteit vaak schromelijk wordt onderschat. Er zijn genoeg Mondeo’s die ook na 15 jaar nog probleemloos en nagenoeg klachtenvrij rondrijden. Ook qua ruimte is het in de Mondeo Wagon, die op hetzelfde platform als de Volvo V70 II staat, prima voor elkaar.

Volkswagen Passat Variant

VW Passat Variant 2006 youngtimer

Deze stationwagen was zo’n 15 jaar geleden mateloos populair. Het aanbod is dan ook enorm en ook hele gevarieerd qua motoren. Dat is maar goed ook want lang niet alle motortypen zijn even betrouwbaar. Dat geldt ook voor de elektronica. Net als de Audi’s zie je ook bij de Volkswagen Passat al vrij snel slijtplekken aan de bedieningsknoppen voor bijvoorbeeld de elektrische ramen. Maar, zoals gezegd, is het aanbod enorm. Met een beetje zoeken vind je ongetwijfeld een prima exemplaar van deze fijn rijdende stationwagen.

Citroën C5 Break

Citroen C5 Break youngtimer goedkoop

Een outsider, deze Franse stationwagen. Want als je een youngtimer zou kopen, zou je misschien niet zo gauw een Franse auto kopen. De betrouwbaarheid laat immers nogal eens te wensen over. Dat is ook het geval met de Citroën C5 Break. Maar het is een auto die toch een aardige schare fans heeft. Dat komt door zijn bovengemiddelde rijgedrag dat mede te danken is aan de befaamde hydropneumatische vering, het fraaie interieur en het tijdloze uiterlijk. Een auto waarbij jezelf de balans op moet maken of je de mogelijke extra onderhoudskosten op vindt wegen tegen het bijna onovertroffen rijcomfort.