Met de familie op stap? Bekijk deze 7 interessante youngtimer MPV’s

Op 4 maart 2021 in Lijstjes door

Als je een grote, ruime youngtimer voor het hele gezin zoekt, dan heb je meer dan genoeg keus. Want dan kun je kiezen uit een enorm aantal MPV’s die de ‘youngtimer leeftijd’ hebben bereikt. Zo’n vijftien jaar geleden had bijna ieder merk wel een MPV in het programma, soms zelfs meerdere. De populariteit van de MPV’s werd in gang gezet door de Renault Scenic.

Zoals het reclamespotje van de Scenic laat zien, zijn MPV’s ideale auto’s voor wie er graag met het hele gezin op uit gaat. Ze bieden vijf, zes of soms zelfs zeven zitplaatsen, volop ruimte en ook behoorlijk wat bagageruimte. De hoge zit, die we ook bij SUV’s zo waarderen, biedt een heerlijk uitzicht en een makkelijke instap. In deze blogpost laten we zeven MPV’s zien in uiteenlopende formaten zien. Sommige zijn meer dan bekend, sommige wat minder.

Het origineel uit Frankrijk: Renault Espace

De Renault Espace bestaat al meer dan dertig jaar en is daarmee ook Europa’s eerste MPV. In het begin betrad Renault, die de Espace samen met Matra bouwde, een nichemarkt en waren de verkoopaantallen bescheiden. Toen de MPV’s tegen 2000 razend populair werden, profiteerde ook de Renault Espace daarvan en werd het een van de meest verkochte grote MPV’s. Hij had standaard vijf zitplaatsen, zeven was optioneel. Er ontstond op een gegeven moment zelfs een levendige handel in losse achterstoelen voor de Espace. De Renault Espace, die nog steeds in productie is, biedt een redelijk modern uiterlijk, veel comfort en een prettig weggedrag. De betrouwbaarheid laat nogal eens te wensen over. Wie nóg meer ruimte zoekt: er is ook een grotere Grand Espace. Die heeft (uiteraard) wel standaard zeven zitplaatsen

De eerste MPV die het grote publiek bereikte: Renault Scenic

Ere wie ere toekomt, met Scenic wist Renault het grote publiek klaar te stomen voor de MPV. Hoewel de Scenic aanvankelijk een pure familycar was, werd deze ‘midi MPV’ vanwege de hoge instap en het rijcomfort ook heel gewild onder de senioren. Hoewel de betrouwbaarheid en degelijkheid niet super is, is ook een oudere Renault Scenic nog steeds een prima keus.

Het antwoord uit Duitsland: Opel Zafira

De enorme populariteit van de Renault Scenic ging ten koste van de verkopen van de Opel Astra en Vectra. Daarom ontwikkelde Opel ook een midi MPV. De Opel Zafira groeide al snel uit tot een van de toppers in de markt. Dat was mede dankzij de slimme, inklapbare derde zitrij. Qua betrouwbaarheid is de Zafira een echte Opel, daar mankeert gewoon weinig aan. Bovendien is hij qua onderhoud en onderdelen lekker goedkoop. Als je de keus hebt, ga dan wel voor de fijne 2.2 liter of voor de sportieve 2.0 OPC. Met een beetje geluk kun je ook al een exemplaar van de tweede generatie van de Zafira, de ‘B’, op de kop tikken.

Volkswagen kon niet achterblijven: VW Touran

Het succes van de Renault Scenic en vooral de Opel Zafira inspireerde Volkswagen tot de ontwikkeling van de Touran. Een typische Volkswagen, waar de nuchterheid vanaf straalt. De Touran rijdt fijn, biedt vijf of zeven zitplaatsen en is een gewilde occasion. Lees goed de reviews, sommige motorseries zijn wat minder betrouwbaar. Vooral de bobines zijn dan een aandachtspuntje. Niettemin is de Volkswagen Touran een goede keus als je een mid-size MPV zoekt. Het kan wel lastig zijn om een youngtimer met een lage kilometerstand te vinden.

De meest onderschatte MPV: Honda FR-V

Wie kan zich de Fiat Multipla nu niet herinneren? De twee zitrijen met ieder drie zitplaatsen vond iedereen geweldig, het uiterlijk vonden de meeste mensen allesbehalve geslaagd. Honda had in de vorm van de FR-V ook zo’n concept, maar dan veel compacter en sportiever. Maar ook de FR-V heeft die zes zitplaatsen, verdeeld over twee zitrijen. Dankzij de flexibele indeling is dit een lekker veelzijdige MPV met sportieve rijeigenschappen. Dankzij de premium bouwkwaliteit en moderne, betrouwbare techniek van Honda is dit wellicht de meest onderschatte MPV’s. Het uiterlijk, dat men ten tijde van zijn introductie in 2004 nogal ‘eigenwijs’ vond, is nu bovendien nog steeds behoorlijk modern. Vergeet de 1,7 benzinemotor, de 2.2 turbodiesel en met name de uitermate fijne 2.0 benzine zijn een betere keus.

Samen voor succes: VW Sharan, Seat Alhambra en Ford Galaxy

Toen MPV’s rond de eeuwwisseling heel populair werden, ontstond er een samenwerking tussen Ford en Volkswagen. Zij ontwikkelden samen een grote MPV. Bij Ford werd dit de Galaxy, bij Volkswagen werd dit behalve de Sharan ook de Seat Alhambra. Alle drie familieauto’s pur sang. Uiteindelijk werd uitgerekend de Seat Alhambra het meest succesvol. Als youngtimer zouden wij vanwege de iets betrouwbaardere motoren (en minder klachten met de airco) voor een Ford Galaxy kiezen.

Het bescheiden maar betrouwbare Japanse alternatief: Toyota Corolla Verso

De tweede generatie van de Toyota Corolla Verso is een interessant alternatief voor wie een betrouwbare mid-size MPV zoekt. De eerste generatie van de Corolla Verso was niets meer dan een opgehoogde stationwagen maar de tweede generatie is een prima mid-size MPV. Hij is iets compacter dan de Scenic, Zafira en Touran maar is optioneel ook met zeven zitplaatsen leverbaar. Het motorenaanbod is helaas niet zo groot, onze voorkeur gaat uit naar de 1.8 benzinemotor. De betrouwbaarheid van deze in Europa gebouwde Toyota is helaas iets minder dan we van dit Japanse merk gewend zijn. De iets recentere Toyota Verso is mogelijk nog interessanter maar die heeft helaas nog niet de ‘youngtimer leeftijd’ van vijftien jaar bereikt.