Aan deze tijdloze youngtimers zie je amper dat ze 15 jaar oud zijn

Op 10 april 2021 in Lijstjes door

Als je een youngtimer wilt maar liever niet in een auto rondrijdt die er als een ‘ouderwetse bak’ uitziet, is het wel even zoeken. Dan moet je goed kijken welke automodellen van 15 jaar en ouder er ook nu nog een beetje modern uitzien. En die zijn er best wel. Soms hebben merken er namelijk voor gekozen om de verschillen tussen de verschillende generaties zo min mogelijk te houden. Ook zijn er automodellen die toen qua design al heel erg vooruitstrevend waren. En er zijn natuurlijk ook modellen die toevallig ook nu nog, of weer, bij de huidige designtrend passen.

Onderstaand een selectie van modellen waarvan wij vinden dat ze er ook nog best wel modern uitzien. We hebben in ongeveer ieder segment een modern ogende youngtimer voor je uitgezocht.

Audi A2

Audi A2 youngtimer

Met deze grotendeels aluminium auto poogde Audi door te breken bij de compacte auto’s. Helaas werd de auto in commercieel opzicht geen groot succes. Audi verkocht amper de helft van wat men had begroot. De markt bleek nog niet rijp voor de Audi A2, die in die tijd hypermodern was. Te modern misschien. Maar daar kun je nu, als je een youngtimer zoekt, je voordeel mee doen. Wie een kleine maar representatieve youngtimer wil rijden heeft een trouwe makker aan de A2. In kwalitatief opzicht is en blijft het een Audi. Niet helemaal perfect, maar over het algemeen een redelijk probleemloze auto. En niet te vergeten: hij is heel zuinig!

Mini Cooper

Mini Cooper  youngtimer

Nog zo’n tijdloze compacte youngtimer is de Mini Cooper. Logisch, retro design is van alle tijden. Het oorspronkelijke ontwerp van de Mini Cooper dateert immers nog van veel langer geleden. Hoewel de Mini Cooper tegenwoordig een BMW-product is, is het geen uitgesproken probleemloze occasion. Bovendien zijn veel Mini’s aardig ‘afgetrapt’. Kijk dus goed naar de onderhoudshistorie en laat desnoods een aankoopkeuring uitvoeren. Maar wie een mooi exemplaar treft kan er nog vele jaren plezier aan beleven. Bovendien is de afschrijving van dit tijdloze model gering.

BMW 1-serie

BMW 1-serie  youngtimer

Deze compacte BMW deelt zijn techniek met de Mini. De BMW 1-serie is een mooi voorbeeld van een auto waarvan het ontwerp tussen de verschillende generaties heel gering is. Het leuke aan de kleinste BMW is dat deze zowel representatief als sportief is. Wat dat betreft is het ook een echte BMW. Qua ruimte moet deze BMW het afleggen tegen veel andere modellen in de compacte klasse en dat merk je vooral achterin. Met kleine kinderen gaat het prima, wie een paar opgroeiende pubers heeft kan beter naar een ander model kijken. De betrouwbaarheid van de eerste modellen van de BMW 1-serie is iets minder dan we van de Beierse autofabrikant gewend zijn. Maar ruim vijftien jaar later zijn die paar kinderziektes allang verholpen.

Volvo C30

Volvo C30  youngtimer

De Volvo C30 is min of meer de revival van de klassieke Volvo 480. En ook hier heb je dus weer het grote voordeel van het retro design. De kleine C30 is niet de meest stoere auto en zal misschien eerder door een vrouw dan een man worden gekocht. Niettemin biedt de Volvo C30 net als bovengenoemde BMW 1-serie een goed gelukte mix tussen sportief en representatief. En ook hier geldt dat je deze auto niet voor de ruimte koopt. Qua degelijkheid is de C30 een echte Volvo. Betrouwbaarheid ten top. Maar de Volvo C30 kwam in najaar 2006 op de markt dus je moet nog wel even wachten tot hij ook een youngtimer is.

Honda FR-V

Honda FR-V  youngtimer

Deze Japanse midi-MPV is wellicht een van de meest onderschatte auto’s in zijn segment. Zijn korte, gedrongen contouren doen hem kleiner lijken dan hij is. Maar hij biedt maar liefst zes zitplaatsen en behoorlijk wat kofferruimte. Ga er maar eens achter staan en je ziet hoe breed (en ruim) hij is. Zowel de middelste voorstoel als de drie achterstoelen zijn individueel neer te klappen zodat deze Honda veel gebruiksmogelijkheden biedt. Er zijn er niet veel van te koop en doorgaans hebben ze forse kilometerstanden. Maar qua kwaliteit behoort een Honda tot de top dus maak je daar geen zorgen over. De fijnste motor is de 2 liter benzinemotor. Die heeft lekker veel pit, is prettig stil en laat je nooit in de steek.

Volkswagen Passat

Volkswagen Passat B6  youngtimer

De zesde generatie van de VW Passat is een prachtig voorbeeld van een tijdloos ontwerp. Dit model kwam in 2005 op de markt en ook toen hij in 2010 door de nieuwere generatie werd opgevolgd nog steeds een modern model. De Volkswagen Passat B6 was ongekend populair, het occasionaanbod is dan ook enorm. Ze zijn er zowel met benzinemotor als dieselmotor, en als sedan en stationwagen (Variant). Natuurlijk kun je ook kijken naar de A4, de ‘premium’ tegenhanger van Audi, maar de Volkswagen Passat is doorgaans een stuk goedkoper en netter bereden.

BMW 5-serie

BMW 5-serie youngtimer

Een van de meest gewaardeerde BMW’s door de jaren heen is de 5-serie. Het is door de jaren heen een van de meest tijdloze BMW-modellen. Een buitengewoon fijn rijdende auto die zowel als sedan als stationwagen (Touring) te koop is. Bovendien biedt de BMW 5-serie een grote keus uit een groot aantal fijne benzinemotoren en dieselmotoren. De kwaliteit en met name de rijeigenschappen van de BMW 5-serie laten niets te wensen over en het aanbod youngtimers is groot.

Mercedes-Benz CL-S

Mercedes Benz CLS C219

De in 2004 geïntroduceerde Mercedes-Benz CL-S was een sedan waarmee het Duitse topmerk een nieuwe, jongere doelgroep aan wilde spreken. De C-Klasse en E-Klasse waren in die tijd nog redelijk conservatief te noemen dus Daimler nam met de CL-S een behoorlijke gok. Die pakte goed uit, zeker toen er later ook een ‘shooting-brake’ van uitkwam (maar die is helaas nog geen youngtimer). De Mercedes-Benz CL-S, die net boven de populaire E-Klasse is gepositioneerd, is een sportieve maar ook uiterst representatieve sedan waarmee je ook nu nog prima mee voor de dag kunt komen.