Een youngtimer kopen? Is dat echt zo voordelig?

Op 22 februari 2021 in Algemeen door

Wie kiest er in hemelsnaam voor een youngtimer als auto van de zaak? Is zo’n auto wel representatief, en kom je niet voor enorme kosten te staan? Dat kan best wel eens meevallen. Uiteraard kun je met iedere auto geluk of pech hebben. Die factor valt niet uit te sluiten. Maar over het algemeen vallen de kosten van een youngtimer echt wel mee.

Representatief?

Wat betreft het representatieve deel: als we vergeten dat er mensen zijn die hun status aan hun dikke auto ontlenen, is het niet zo dat een youngtimer niet representatief is. Een glimmend gepoetste Audi, BMW, Mercedes, Saab of Volvo van vijftien jaar oud kan absoluut heel representatief zijn. Het is in dit geval wel belangrijk om te zorgen dat de auto inderdaad regelmatig gepoetst en gewassen wordt, en dat hij schadevrij is. Maar dat geldt ook voor nieuwe auto’s. Het gaat er dus vooral om wélke youngtimer men kiest, en hoe die onderhouden wordt. Kijk maar naar de youngtimers die we bij dit artikel laten zien. Zijn die dan niet representatief?

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Het is wel belangrijk om heel erg goed op te letten bij de aankoop. Het zou zonde zijn als je met een relatief goedkope auto, zoals een youngtimer, al kort na de aankoop met hoge reparatiekosten wordt geconfronteerd. Daarom moet je bij de aankoop met name letten op die onderdelen, die gedurende de levensduur van iedere auto een keer ‘aan de beurt zijn’. Dat geldt in ieder geval voor de distributieriem. Ook de airco, koppelingsplaat en automatische versnellingsbak verdienen speciale aandacht. Uiteraard moeten we ook letten op de banden, remschijven en remblokken.

Normaal onderhoud

Maar wie een paar jaar met zijn youngtimer rijdt, zal die onderdelen hoe dan ook een keer moeten vervangen. Dat valt dus eerder onder normaal onderhoud. Qua verdere onkosten hoef je je bij de meeste youngtimers niet al te veel zorgen te maken. De techniek is nog wat ouderwetser en minder kwetsbaar dan de nieuwere modellen, die vol met geavanceerde en dure elektronica zitten. Alles wat op grond van ‘kinderziekten’ kapot kon gaan, is bij een youngtimer al vervangen. Wat dat betreft kun je je eigenlijk geen buil vangen.

Minder bijtelling youngtimer

Daarentegen heb je met een youngtimer wel het voordeel van een lage bijtelling. Voor auto’s van vijftien jaar of ouder is het bijtellingspercentage weliswaar hoger, maar wordt het werkelijke bedrag berekend aan de hand van de dagwaarde. Laten we daarom eens twee populaire modellen vergelijken. De Volvo V70 is een van de populairste youngtimers. Daar zijn er ontzettend veel van te koop. Wij schatten in dat er voor € 5.000 een heel fatsoenlijke te koop is. De nieuwe ‘tegenhanger’ daarvan is de Volvo V60. Helaas is de V70 sinds een paar jaar niet meer te koop.

Youngtimerregeling

De bijtelling bedraagt volgens de zogenaamde ‘youngtimerregeling’ 35% over de dagwaarde. Dat is ongeveer 146 euro per maand. Bovendien mag je een youngtimer als ondernemer in vijf jaar afschrijven. Stel dat hij na die vijf jaar nog duizend euro waard is, dan betaal je de laatste jaren dat je ermee rijdt nog maar een fractie van die bijtelling. De gemiddelde bijtelling zal gedurende die vijf jaar zo’n 100 euro per maand zijn. Uitgaande van de laagste (voordeligste) belastingschijf van 37,10% betaal je voor een youngtimer van de zaak dan ongeveer 37 euro netto bijtelling per maand.

Bijtelling nieuwe auto

Een nieuwe Volvo V60 kost al gauw 45 mille. De bijtelling bedraagt bij nieuwere auto’s met verbrandingsmotor nog altijd 22%, en die wordt berekend over de fiscale waarde (als je die niet kunt vinden, kun je ook de cataloguswaarde nemen). Dat betekent dat er voor een nieuwe V60 maandelijks een bijtelling van 825 euro verschuldigd is. Ook hier kijken we weer naar die belastingschijf van 37,10%, waaruit blijkt dat een nieuwe V60 van de zaak maar liefst € 306 netto aan bijtelling kost. Dat is meer dan acht keer zoveel. Het kan nog erger, als je juist vanwege die auto van de zaak (wat ook weer extra inkomen is) misschien wel in het hogere belastingtarief van 49,50% terecht komt.

Aanschaf en afschrijving

Ook wat betreft de normale gebruikskosten (TCO, Total Cost of Ownership) is een youngtimer vele malen voordeliger. De afschrijving van onze youngtimer bedraagt € 1.250 per jaar. Een nieuw aangeschafte V60 zal na vijf jaar nog zo’n 15 mille opleveren. Dat betekent een afschrijving van € 6.000 per jaar. Zelfs als de youngtimer ieder jaar duizend euro meer aan onderhoud zou kosten, is hij nog vele malen voordeliger. Maar ook als een youngtimer ieder jaar duizend euro meer aan onderhoud zou kosten, is hij nog steeds een stuk voordeliger. Uiteraard doe je bij een youngtimer wel wat concessie op het gebied van rijcomfort, assistentiesystemen en moderne zaken als infotainment. Wat dat laatste betreft zijn er gelukkig nogal wat mogelijkheden. Daar komen we in een volgende blog op terug.

Gerelateerde artikelen